Dark Side of the Moon

Jan 6 - 26, 2022

2010-ben, tizenhat évesen, elmentem New Yorkba, és New Yorkban elmentem a Museum of Modern Artba. Teljesen véletlenül épp egy időben tartózkodtam a Museum of Modern Artban egy hosszú fekete hajú nővel; egy széken ült, szemben egy másik emberrel, és körülöttük további emberek hosszan ácsorogva nézték, ahogy ők ülnek egymással szemben. Akkor nem tudtam, és egyébként sem érdekelt volna, hogy amit látok, az a The Artist Is Present című performansz, és a nő, aki végig háttal ült nekem, Marina Abramović.

Továbbhaladtam a kiállítóterek felé.

Ezzel nagyjából egy időben Izlandon kitört az Eyjafjallajökull névre hallgató vulkán, és akkora mennyiségű port és pernyét okádott a levegőbe, hogy napokra lezárták az Európa és Amerika közti légiforgalmat. Hazafelé tartó járatunkat törölték; ujjongtam. Egyedül voltam az örömömmel, mert a vulkáni pernye, ami számomra kalandot, szabadságot és újdonságot ígért, a körülöttem lévő felnőttek számára veszélyt, kiszámíthatatlanságot, anyagi problémát, elmulasztott kötelességeket, valamint magányt, izolációt és elhagyatottságot jelentett ezen az idegen földrészen.

Ezt az installációt nem Marina Abramović ihlette. Ennek ellenére ez a munka lényegi kérdésekben sok hasonlóságot mutat a Museum of Modern Art-beli performansszal, amit ma sem biztos, hogy megállnék megnézni: itt is egyetlen kiszolgáltatott és megkötött tekintet jelenti a mű egyik felét; és ahogy Abramovićnál, úgy itt is megszüntetné a mű érdekességét, ha elmondanám, mi történik.

Végül egy bátor repülőgép mégis átkelt velünk erre a féltekére, és egyáltalán nem zavarta a sötét vulkáni köd. Az út rövidebb ideig tartott, mint odafelé; mert alánkforgott a világnak ez a része, az ismert, és mögénk került a másik.”


Belátás Projekt
Szervezés: Parallel Művészeti Alapítvány
Kurátor: Pintér Gábor
Támogató: MMA
http://www.parallelalapitvany.hu

Insight Projekt
An event of Parallel Art Foundation
Curator: Gábor Pintér
Supported by MMA
http://www.parallelfoundation.comOther Exhibitions